Logická hra Galaxis

Z nostalgie jsem si postavil vlastní Galaxis, což je stará elektronická hra od firmy Ravensburger, původně tuším z roku 1980.

Jako malý kluk jsem to hrál s bratranci, kteří to tenkrát dostali z Německa (západního :-). Byl to vždycky můj sen, mít tak úžasnou, moderní, senzační a zábavnou logickou hru jako Galaxis byl. Dala se hrát buď sólo nebo ve dvou, což byla o dost větší zábava.

animace hry

 

Krátce k pravidlům hry

herní plánek Galaxis

Princim je trochu podobný jako třeba lodě. Máte herní plochu, na které hledáte4 galaxie. Ty jsou rozmístěny náhodně v uzlech sítě. Z každého uzlu (mimo krajních a rohových) vede 8 směrů.

V módu pro 2 hráče hledáte oba stejné galaxie, kdo je najde dříve, vyhrává. Jelikož hledáte stejné galaxie, nesmí se opisovat. Krabička hry zde slouží zároveň jako přepážka.

Každé kolo hry je obdobné - hráč zvolí souřadnice a stiskne tlačítko. Galaxis mu pak oznámí počet směrů, kterými od zadanéhu uzlu leží galaxie. Pozor počet směrů, NE POČET POLÍČEK od uzlu. Můžete tedy dostat výsledek 0-4.

Pokud např. dostanete výsledek 2, pak dvěma směry z těch osmi leží galaxie , ale nevíme kterými. Mohou být i třeba až na konci daného směru ...

Pokud dostanete výsledek 0, znamená to, že žádným směrem odsud neleží galaxie a je tedy zbytečné tam dále hledat. Pro ten případ je nejlepší všechny směry od uzlu proškrtnout.

Nejlepší výsledek je nález galaxie, kdy vám hra pěkně zabliká a zahraje. V tom případě si můžete vyškrtat všechny splněné směry: např. na nalezenou galaxii ukazoval uzel, kde máte napsanou 1. Tím pádem už žádným jiným směrem od něj galaxie nebude a můžete je s klidem všechny proškrtnout. Ovšem pozor ten jedniný směr ke galaxii neproškrtávejte. Další galaxie může ležet v linii za tou právě nalezenou, ale stále to platí za jeden směr!

 

Realizace

První nápad byl udělat hru co možná nejpodobnější originálu. Krásná teorie ale musela ustoupit hnusné realitě. V původní hře se zjištěné výsledky označují zastrkávání plastových čudlíků s čísly do herního plánu z plexiskla. Bohužel vyrobit nějaký jejich ekvivalent v patřičném množství bylo na moje síly. Takže herní plánek jsem udělal jednoduše na papíru. To pak nasměrovalo celý proces realizace určitým směrem ...

Kam ty papíry dávat? Když už je třeba udělat překážku pro 2 hráče, aby neopisovali, tak co je dát přímo dovnitř? A jak udělat, aby si neviděli na zadávané souřadnice? Dva displeje jsou nákladné. Použiju jeden a nějak ho budu zakrývat (v originální hře si hráči ručně překlápěli plastovou krytku). Nakonec z toho vykrystalizovalo zrcátko + servo, které ho na konci každého tahu překlopí.

Ve finále je to tedy dřevěná krabička, na jejímž dolním konci jsou otočná dvířka, která drží papírové herní plánky uvntiř a zároveň slouží i jako nožičky pro větší stabilitu krabičky při hře. V módu jednoho hráče může ležet krabka na stole ...

 


Hardware

Pro zobrazování výsledků jsem chtěl nejprve použít 4 LEDky, jako v originálu, ale jak pak zobrazovat volenou pozici? Ze 2 LED 8-segmentů jsem přešel na LED matrix 8x8, kde se tedy zobrazuje všechno - volená pozici i výsledek.

Servo bylo jasné, jen byl trochu problém se šířkou zobrazovaného pole v zrcátku. Tlačítko pro potvrzení pozice může být libovolné.

Ovšem s nastavováním pozice byl trochu problém. Začal jsem s potenciometry a analogovým vstupem, jenže rozsah nebyl úplně lineární a některé pozice se těžko volily (přeskakovaly). Nakonec jsem sáhl po rotačních enkodérech, kde se dá digitálně číst směr otáčení. Moc šikovná věcička ...

Na zvuk jen jednoduché piezo pípátko a už jen konektor pro vstup 9V z adaptéru (ony ty ledky a servo přece jen něco sežerou :-).

Po letech jsem si zase vyleptal tištěný spoj - s úspěchem jsem použil návod pro tisk podkladů na laserové tiskárně a jejich zažehlení na cuprextit. Pak už jsem jen plošňák klasicky odvrtal, natřel kalafunou a osadil odpory a Arduinem Nano.

 

Programování

To bylo na té věci hodně zábavné. Hlavně pak takové hraní okolo - udělal jsem si třeba on-line aplikaci na tvorbu "animací" pro LED matrix. Ono na ploše 8x8 toho moc nevymyslíte, ale vrátilo mě to do krásných dob ZX Spectra :-)

Hotový program pro Arduino, plošňák a herní plán v PDF si můžete stáhnout na akonci článku.

 

Finální podobu jsem dotvořil originálním grafickým layoutem, který jsem vytiskl na samolepku na barevné laserovce a nalepil z obou stran krabice. Přece jen to vypadá o něco zajímavěji ...






 



Návody jak investovat do bitcoinu krok za krokem na www.bitcoin-now.cz: bitcoin investice